Honderd uur nacht

Honderd uur nacht
Auteur: 
Anna Woltz
Leeftijdsgroep: 
12+

Emilia lijdt niet alleen onder de stommiteit van haar vader, maar kampt ook met een fobie voor bacteriën. Haar smetvrees maakt het leven moeilijk. Zeker in een stad getroffen door een orkaan. Gelukkig wordt ze opgevangen door Seth en zijn zusje Abby. Broer en zus verloren hun vader en verwerken dit verdriet elk op hun manier. En dan is er nog de knappe Jim, een schoolverlater die voortdurend kritiek spuit op het kapitalistische Amerika. Niet zonder reden zo blijkt. Het appartement van Seth en Abby wordt ongewild een ‘orkaanasiel’ waar de vier mekaar beter leren kennen en zich ook mentaal leren wapenen tegen de buitenwereld.

Een vlot lezend verhaal dat ondanks de (puber)problemen geen kommer-en-kwel-boek is. Er zit veel ironie in de tekst. Gevoelens en gedachten worden eerlijk verwoord, zonder schokerend te zijn. De schrijfster laat de jongeren relativeren en maakt ze weerbaar.

De beschrijvingen van New York zijn realistisch omdat de auteur effectief daar verbleef tijdens de orkaan.  

 

Andere tips

 • Ik ben heel veel liefde

  ik ben heel veel liefde

  6-10 jaar
  Een delicaat cadeauboek voor jonge ouders en kinderen, over de onnoemlijke liefde tussen ouder en kind.
 • Mam, doe normaal!

  Mam, doe normaal!

  5-8 jaar (en eigenlijk ook 13-15 jaar :-) )
  Normaal doen, is dat écht nodig? Voor Zola wel, want de juf komt bij hen thuis op bezoek... maar gaat dat wel lukken voor haar mama?
 • Mjam!

  Mjam!

  3-5 jaar
  Delen is moeilijk, als je niet meteen ziet wat je ervoor terug krijgt... zo ook voor Mjam de Cavia. Ze eet zodanig graag, met smaak en overgave, dat ze zich niet kan voorstellen dat lekkers te delen met Mick de Muis.
 • Biets gebeurd

  Niets gebeurd

  4-8 jaar
  Saai. Dat woord schijnen kinderen al van jongs af aan gratis te gebruiken. Zo ook Saar en Niek uit dit verbluffend mooi geïllustreerde prentenboek.
 • Een heel bijzonder meisje

  Een heel bijzonder meisje

  15+
  Opgroeien in een sekte, een boek met een heel bijzonder thema.